Q

Database commands

I need the commands for the following questions, and I really appreciate your help:

1. In what directory is the init.ora located?
2. How to find the data block size?
3. What is the total size of SGA?
4. How many data base block buffers will be in the SGA?
5. What is the size of a shared pool?
6. What directory is the parameter files located on my machine? I just need how to find any two parameters.
7. What is the minimum number of processes required for an instance?
8. What directory is the alert log located in?
9. How large is the sort area in each server process?
10. How much disk space does each file allocate?
1. In what directory is the init.ora located?
Answer: Check in $ORACLE_HOME/dbs, the init.ora should be in that directory or linked to its actual location. It should be name initHRPROD.ora, where HRPROD is the name of the database. Typically this is linked to the directory $ORACLE_BASE/admin/$ORACLE_SID/pfile

2. How to find the data block size?
Answer: Log on to sqlplus as system or sys and execute the query "selectvalue from v$parameter where name = 'db_block_buffers';"

3. What is the total size of SGA?
Answer: Log on to sqlplus as system or sys, and type "show sga"

4. How many data base block buffers will be in the SGA?
Answer: Log on to sqlplus as system or sys and type "show sga"

5. What is the size of a shared pool?
Answer: Log on to sqlplus as system or sys and type "show sga"

6. What directory is the parameter files located on my machine? I just need how to find any two parameters.
Answer: I think this is the same question as question 1.

7. What is the minimum number of processes required for an instance?
Answer: If you are referring to the "PROCESSES" init.ora parameter, you can get away with 10, but I would recommend at least 20.

8. What directory is the alert log located in?
Answer: Log on to sqlplus as system or sys and execute the query "selectvalue from v$parameter where name = 'background_dump_dest';"

9. How large is the sort area in each server process?
Answer: This is based on the sort_area_size set in the init.ora. Log on tosqlplus as system or sys, and execute the query "select value fromv$parameter where name = 'sort_area_size';"

10. How much disk space does each file allocate? Answer: This depends on the size that you specify when you create a tablespace. The actual size of the file is the size that you specify plus one database block (db_block_size).

This was first published in June 2002
This Content Component encountered an error

Pro+

Features

Enjoy the benefits of Pro+ membership, learn more and join.

Have a question for an expert?

Please add a title for your question

Get answers from a TechTarget expert on whatever's puzzling you.

You will be able to add details on the next page.

0 comments

Oldest 

Forgot Password?

No problem! Submit your e-mail address below. We'll send you an email containing your password.

Your password has been sent to:

-ADS BY GOOGLE

SearchDataManagement

SearchBusinessAnalytics

SearchSAP

SearchSQLServer

TheServerSide

SearchDataCenter

SearchContentManagement

SearchFinancialApplications

Close